Måneden som gikk: Januar

Månedens opptur

Månedens opptur må være å se hvor bra alt går. Jeg ligger stort sett på topp 50 på blogg.no. Samtidig får jeg tilbud om mye mer jobb enn jeg kan takke ja til, og den første karakteren på universitet var veldig bra!

Månedens nedtur

Søvnmangel har dessverre preget den siste måneden. Det har ikke vært direkte lite søvn, men sjeldent mer enn 6-7 timer per natt. Derfor skal jeg, i kommende måned, prioritere mer søvn!

Haha, konstant ringer under øynene!

Månedens gullkorn

Med en treåring i hus så kommer det ofte gullkorn! Månedens gullkorn må være da han satt på do, og sa «mamma! Jeg skulle hatt så stor rompe som deg. Da hadde jeg i alle fall ikke falt ned i do!!»

Månedens strikkeprodukt

Denne måneden har jeg strikket mye, men kun ett prosjekt er blitt helt ferdig. Nemlig disse vottene:

Månedens kjøp

Middagstallerkenene fra Rosendahl er absolutt månedens beste kjøp! Jeg har lenge siklet etter disse nydelige tallerknene:

Håper alle har hatt en fin måned! God helg alle sammen <3

«Rebelsk» oppførsel på en onsdag (!)

I dag har vært en veldig merkelig dag.. jeg sto opp med sønnen min fra morgenen, før vi dro til hver vår barnehage. Etter jeg var ferdig på jobb klokken 15.00 så har jeg rett og slett vært alene. Krister er på bursdag til onkelen sin, og Mathias jobber. Så… hva gjør egentlig folk uten barn på hverdager er dagens store spørsmål!

Jeg har nemlig følt meg direkte rebelsk i oppførselen min i dag. Selvfølgelig skulle jeg nok vasket gulv og brettet klær… men neida. Her er det jeg har gjort i dag;

– Sovet i sirka en time. Midt på ettermiddagen !!

– Droppet middagen fordi det er et stort orsk å lage middag til en person… jeg hadde sikkert sultet ihjel om jeg hadde bodd alene. Haha!

– Spilt høy musikk i bilen på tur fra meg til huset til kjæresten min. Som dere sikkert forstår så er jeg sjeldent alene i bilen!

– Dusjet med hårkur, og latt den sitte i ut tiden. Altså, det skjer jo aldri til vanlig!

– Sett «jenteserie» og strikket i hele to episoder 🤭

Akkurat nå ligger jeg foran ovnen og venter på at farmoren til Krister skal ringe om at jeg skal komme og hente han.

Gjerne svar på hva folk uten barn gjør i hverdagen… alle kan vell ikke bare sove, dusje og kjøre bil? Hehe..

Månedens adventskalender- tips #1

I dag er det nest siste dagen i januar! Som tidligere nevnt, så har jeg allerede startet med adventskalenderen til Krister. Etter det innlegget var det en del som sa de ville henge seg på, og være ute i god tid. Derfor har jeg tenkt å komme med tips til adventskalender- gaver hver måned! Så her kommer månedens tips;

Butikkene driver å tømmer lageret med jule- ting, så jeg benyttet sjansen til å kjøpe denne lyslenka

Dessuten fant jeg denne «hobbypakken» på salg. Krister elsker å lage ting, så det blir nok helt supert!

Penger brukt på adventskalender hittil;

Lyslenke: 5kr

Hobbypakke: 5kr

Til sammen: 10kr

Verdens beste oreokake!

Jeg er, som mange andre, en stor fan av oreokake! Denne kaken forsvinner virkelig raskt fra kakebordet. Og her får dere min oppskrift.

Du trenger:

Sjokolademousse (enten hjemmelaget eller en pakke butikk- kjøpt. Husk melk hvis du kjøper i pakke fra butikken)

Kremfløte (sirka 5dl holder, men gjerne mer!)

Oreokjekse (3 pakker)

Smør (50-100g)

Melis (litt under en halv pakke)

Vaniljesukker

Philadelphia- ost (1 pakke holder)

Sjokoladesaus eller annen topping til pynt

Slik gjør du:

1. Knus to pakker kjeks, og smelt smøret. Bitene skal være relativt små, og blandes med smør før det legges i ei middels stor rundform.

2. Lag sjokolademousse. Sett den så i kjøleskapet til den er «stivnet».

3. Visp krem av kremfløten med litt sukker. Deretter legger du sirka halvparten av kremen i ei skål som settes i kjøleskapet. Kremen du har igjen blandes med Philadelphiaost. Deretter smaker du til smørkremen med vaniljesukker og melis til den er god og søt!

4. Hakk den siste pakken med kjekse i litt større biter. Halvparten legges til side til pynt, resten blandes med sjokolademoussen.

5. Legg lagene oppå hverandre. Nederst ligger allerede laget med kjeks og smør (som nå skal være stivnet). Oppå legger du først kremosten, så sjokolademoussen, og til slutt kremen. Så er det bare å toppe kaken med kjeks og sjokoladesaus. Eller annet.

Det kan være lurt å la den stå kjørlig en stund før du tar den ut av formen. Håper det smaker!

Topp 10 nattasanger

I dag er det Krister som får «blogge» litt. Han skal fortelle dere hans beste nattasanger! Teksten er skrevet etter en samtale vi hadde tidligere i dag om nettopp nattasanger 🙂

1. «Mamma har lagt sin lille Krister». Det er en egenkomponert versjon av «når trollmor har lagt sine elleve små troll». Slik er den;

Når mamma har lagt sin lille Krister, og dyttet han under dyna. Da synger hun sakte for lille Krister, de vakreste ord hun kjenner.

Oajajaja nuss, oajajaja kos, oajajaja nuss nuss, jeg er så glad i deg.

«Jeg vil bygge meg en gård». Det er en rolig og meningsfull sang. Både jeg og mamma synes det er fint at gutten drar hjem til mor!

«Fola fola blakken» handler om en hest og må synges hver kveld! favorittlinja mi er «ser du gutten smile» da smiler jeg hver gang, om jeg så nesten sover!

«Jeg folder mine hender små» synes jeg er en fin sang. Det er faktisk litt gøy å folde hendene! Dessuten synes mamma den har så fint budskap. Vi har snakket mye om at vi ønsker at alle barn skal ha det like godt som meg. Enn at noen barn ikke har mat og klær og hus. Enn at de aldri har sett paw patrol eller spist Kinderegg…

«Å jeg vet en seter» er en litt lystigere sang. Jeg synes de er noen tøysesauer som sier bæææ midt i en sang, og som nikker og nyser før de legger seg!

«Lykkeliten» har jeg hørt helt siden jeg var baby. Den er litt kjedelig, men veldig fin. Dessuten blir jeg søvnig når mamma synger den. Mamma gråter ofte en liten tåre underveis i denne sangen. Lurer på hvorfor? Kanskje hun tenker på meg som baby?

«Bukkene Bruse- sangen» synger vi ofte når vi har for dårlig tid til å lese. Det er jo et eventyr, bare som sang! Åhh, så skummelt det trollet er med den mørke stemmen!!

«Bæ Bæ lille lam» pleier jeg å synge til mamma. Da får hun ikke synge sammen med meg!

«Nattasangen til klatremus» er veldig fin! Da sovner til og med alle revene!

«Dyrene i Afrika» er også morro! For der har de myyyyyye å gjøre med alle dyrene.

Fødselsgave til ei lita prinsesse

Hei og god søndag!

I dag tenkte jeg å vise dere et par selbuvotter til ei lita prinsesse. Vottene er strikket i Smart garn fra Sandnes på pinne 2,5 og 3. Litt hardt garn, men de føles utrolig gode allikavel. Jeg fant et bilde av disse vottene, men ikke oppskrift. Derfor er de strikket på frihånd med utgangspunkt i bildet.

Synes det ble litt lite med et par votter i fødselsgave, så jeg kjøpte med en tights. Den er i str 68 fra KappAhl. Helt nydelig!

Synes selv dette ble en helt innafor fødselsgave! Hva pleier dere å gi til nyfødte?

Er jeg hysterisk? Ville du latt barnet ditt ligge her?

Hei og god morgen! I går kveld ville Krister ligge i overkøya på «rommet sitt» på hytta. Jeg lot han ligge der til jeg skulle legge meg. Da løftet jeg han fint ned… Fordi at det er ganske høyt, og fordi han bare er tre år. Derfor stoler jeg ikke på at han roper når han våkner. Men så ble jeg liggende å tenke; er jeg litt vell hysterisk?

Dårlig lys på rommet, så vises ikke godt. Men her ser dere overkøya. Helt ideelt for litt større barn!

Så; hva ville dere gjort? Latt han ligge? Eller løftet han ned?

Og; er jeg littegrann hysterisk?

Middagsplan for hyttehelgen!

Vi skal jo på hytta i dag, og som tidligere nevnt så skal jeg være en del borte. Mathias og Krister blir derfor værende på hytta uten mulighet til å dra noe sted. Så jeg har kjøpt inn matvarer for hele helga. På hytta er det kjekt med rask og enkel mat, og siden jeg ikke kommer til å være der ved middagstider bør det kunne varmes. Så her kommer menyen! Med bilder fra google…

Dag 1- pizza

Bilderesultat for pizzA

Dag 2- hamburger

Bilderesultat for BURGER

Dag 3- Lasagne

Relatert bilde

Ellers har jeg “selvfølgelig” kjøpt med pølse og brød hvis de vil ut å grille. Til frokost og kvelds blir det brødskive med egg/salami/bacon/baconost/røkt ørret. Jeg tror det blir ei flott helg!

Dette pakker jeg med til hyttetur med barn!

Heisann! I morgen drar vi på hyttetur, og blir der til søndag. Jeg skal være en del borte når vi er på hytta, så Krister og Mathias får klare seg selv. De storkoser seg sammen, og jeg er ikke bekymret i det hele tatt! Men jeg har allikevel pakket med noen aktiviteter, i tilfelle det blir kjedelig:

Akematte og uteklær er noe jeg tror begge setter pris på! Det er snø der vi skal være, og da finnes det jo utallige uteaktiviteter.

Småperler. I forrige uke ble jeg mildt sagt sjokkert da jeg skulle hente Krister i barnehagen. Der satt han å perlet en stor enhjørning med småperler. Han som ikke en gang har tålmodighet til å lese ei bok! Derfor kjøpte jeg inn perler og brett, og han elsker det!

Bilde fra ei økt med storperler, der Krister selvfølgelig måtte bære brettet selv..

Tegnesaker: både papir, tegnebok, stempler, klistremerker og fargeblyanter må være med. Det er en flott hytte- akivitet

Puzzlespill er også en stor favoritt. Veldig fin innendørsaktivitet som ikke tar så alt for mye tid

Noen bøker til sengekanten. Krister elsker å bli lest for (eller.. å bla gjennom bøker, og se på bilder). Hjemme leser vi ofte på sengekanten, og det er fint å ha litt rutiner når man skal legge barn i fremmed seng.

En liten «by». De innendørsaktivitetene som et listet opp hittil er relativt rolige aktiviteter. Med en aktiv treåring så holder ikke tålmodigheten spesielt lenge.. derfor har jeg også pakket med brannstasjonen til Krister med figurer, noen biler og et ekstra hus!

God helg alle sammen !!

Kroppspress som følge av et kvadrat

Hvordan kan et «kvadrat» forårsake kroppspress? Hvorfor lar vi det bli slik? Når bør barn lære om ulike former? Skal vi endre kvadratet for å ødelegge kroppspresset? Nei, vi trenger bare å lære at det er lov å være forskjellig.

Jeg går en masterutdanning for å bli lærer på 5.-10. trinn. Der har jeg matematikk som hovedfag. Tidligere denne uka handlet undervisningen om geometriske figurer. I frikvarteret så jeg på klær på nett. (Okei da, kanskje litt i timen også. Hehe!). Det var da jeg kom til å tenke på denne sammenhengen:

Mange elevers første møte med geometri i matematikk er denne figuren:

En firkant med fire 90 graders vinkler. Et kvadrat.

Kvadratet blir presentert for elever som en firkant. Ofte som eneste eksempel. Eventuelt ved siden av et typisk rektangel. Dermed blir kvadratet «idealfirkanten». Selv om at det egentlig bare er et spesialtilfelle.

Barns første møte med modeller er barn som er klesmodeller eller som er med i reklamer for leker. Som disse:

Bilde hentet fra Cubus sine nettsider

Bilde hentet fra kozmos sin nettside

Også i barnereklamer ser vi «idealbarn». Det er «passe slanke», blide barn. Enn at vi begynner allerede her. Heldigvis bryr svært få barn seg om hvordan barna på TV og i blader ser ut. Men etter hvert som de blir eldre så sikter mange etter det medier framstiller som «idealutseende».

Dette blir akkurat som kvadratet. Ber man et barn om å tegne en firkant vil det som oftest tegne et kvadrat.

Når vi lærer om det å lære bort geometri på universitetet så sikter vi mot undersøkende undervisning. Det er undervisning det elevene får mulighet til å resonnere seg fram til både metoder og konklusjoner. I en slik undervisning vil man ikke vise elevene et kvadrat og fortelle at det et en firkant. Da vil man vise et ark som dette:

Oppgaven til dette arket kan være «hvor mange firkanter ser dere her?». Her er det snakk om elevenes aller første møte med geometriske figurer. Da vil de sannsynligvis peke ut mange firkanter. På denne måten blir ikke barna fastlåste på hvordan en figur «skal» se ut.

Akkurat det samme kan vi gjøre med kroppen når det kommer til ungdom. Vi har toppbloggere som Sophia Elise Isachsen og Isabell Raad som setter en «standard» for hvordan idealkroppen skal være. Mye trolig så fører dette til et enormt press på unge mennesker. Derfor føler jeg det er viktig å løfte frem andre forbilder også. Som Veronica Simone aka Yummymummy eller Martine Halvorsen. Akkurat her gjør vi store fremskritt. Det blir mer og mer forskjellige influencere, og fler forskjellige fasonger på modellene våre.

Dessuten; modellene på fremsiden av Det Nye ser jo fantastiske ut. Mange influencere er jo også helt nydelige. Det at jeg ønsker enda mer mangfold handler ikke om at disse vakre kvinnene skal gjemmes bort. Men de skal sees på som mennesker. Akkurat som at et trapes er like mye en firkant som det et kvadrat er! Men allikevel så er også et kvadrat en firkant.

Hvis vi lærer barna våre at et kvadrat er en firkant så vil de anse det som idealfirkanten. Hvis vi forteller barna våre at «hun har pen sminke», «han har perfekte muskler» og «se så slank og pen hun har blitt» så er vi med på å forme barns oppfatning av idealutseende.

Start tidlig- pek på trekk ved folk og si at de er pene. Men pass på at du ikke former barnet ditt sin oppfatning av hva som er pent til å være noe ensformig.