Når 30 minutter føles som 3 timer

For en treåring kan det å ta ferge både være morsomt og spennende. Det er ofte et stort smil i det barnet presser det lille ansiktet mot vinduet og ser utover havet… I sirka 2 minutter, før kaoset bryter løst.

Som mor har jeg selvfølgelig med meg både mat, drikke og underholdning til en 30 minutters fergetur. Men når bananen skulle vært sjokolade og brødskiva skulle hatt salami, ikke leverpostei, begynner sutringen. Dessuten er ikke flasken med Disney- motiv og vann bra nok lengre når han gjenoppdager brusautomaten- hver gang!

Et puslespill kan vist bare pusles to ganger på en fergetur, noe som tar under fem minutter. Dessuten er ikke jungel- yatzy morsomt lengre enn et par minutter. Videre er det vell mye bedre å løpe rundt, klatre på stolene og stå i vinduskarmene enn å sitte i ro og tegne?

Heldigvis tenker jeg at det ikke er så nøye. Selvfølgelig starter vi turen med frukt og spill. Men fergeturen avsluttes alltid med en liten godbit og spill på mobilen min mens jeg strikker i fred!

Kun ett nyttårsforsett!

Hei og god morgen! I dag skal jeg, Mathias og Krister på kino før vi drar til foreldrene mine for å feire overgangen til et nytt år.

Vanligvis på denne tiden av året så tenker jeg på nyttårsforsetter. Trene meg i bedre form. Få bedre karakterer. Spise sunnere. Bli flinkere til å være sosial. Og så videre. Men i år har jeg kun ett nyttårsforsett: fortsette å forsøke mitt beste!

Selvfølgelig kunne jeg sett bedre ut, tjent mer penger, vært sterkere, studert oftere eller vært mer sammen med vennene mine. Men jeg vet med meg selv at jeg allerede gjør så godt jeg kan. Jeg jobber når jeg har fri fra skolen, men lar det ikke gå utover tiden min med Krister. Skolearbeid blir gjort på kveldstid, men ikke så ofte at jeg ikke får alenetid med kjæresten min. Ekstra penger går til sparekonto, men ikke så mye at vi ikke har alt vi trenger.

Det betyr at hvis jeg skal bruke mer tid på noe, er den tiden nødt til å bli tatt fra noe annet.

Ingen av mine prioriteringer er lite nok verd til å bli tilsidesatt.

For et innholdsrikt år !

Heihei! Litt dårlig med oppdateringer i jula da det er veldig hektiske dager! Men i dag tenkte jeg dere skulle få se et par tilbakeblikk på året 2018! Det har vært et hektisk år med mye skole, jobb og reising. Jeg har faktisk aldri reist så mye som etter jeg ble sammen med kjæresten min.

Det har skjedd en del større forandringer. Jeg har fullført videregående. Ett år for sent på grunn av mammapermisjon, men det er vell ikke så ille? Så har jeg begynt på universitet. Dermed har vi også flyttet i studentbolig… i tredje etasje uten heis! Og Krister har byttet barnehage. Dessuten har kjæresten min både kjøpt hus, båt, snøscooter og campingvogn! Det har vell påvirket hverdagen til meg og Krister omtrent like mye som hans.

Her kommer et lite bildedryss fra året som gikk:

Kunne ikke fått en bedre start på året enn i armene på han her

Slike øyeblikk der man bare tøyser rundt, og noen får fanget det på bilde! Helt fantastisk.

Kjempegodt å komme hjem til mamma og pappa på Ytterøya de gangene vi har tid til å ta livet med ro.

Snøscooter- sesongen er snart i gang igjen!

… og den som gleder seg mest er nok Krister. Og nei, han får ikke kjøre alene eller uten hjelm.

Lekeplassen er et favorittområde på våren

Både jeg og Krister er glad i å bake

Så kom mai med alle bunadsdagene!

I juni ble Krister 3 år 🎉

Det ble to ferieturer i sommer. En til Spania med Krister og en barnefri tur til Bulgaria.

Dessuten passet vi to hunder i tre uker!

En del båtturer har det selvfølgelig også blitt!

Krister har fått møtt både vennebyen og paw patrol

Så kom høsten og potetopptaking på Ytterøya

Mathias er lastebilmekaniker, noe som er svært spennende for Krister

Hamburgerne på Halloween ble svært populære

I år har jeg strikket mye, men det prosjektet som har gledet mest er denne lille veska. Krister ønsket seg at jeg skulle strikke veske i mange farger. Han fikk velge farger selv, og den blir mye brukt!

Høsten i år gikk utrolig raskt med studier og litt arbeid nå på slutten av året. Men noen utflukter ble det tid til.

… og plutselig var det desember, jul og penklær hver dag!

Håper 2019 byr på like mye gøy og kjærlighet som 2018 🙂

Oppdra drømmeprinsen, ikke drittsekken

Har du noen gang møtt en mann rundt tredveårene som har oppført seg som en liten drittunge? Du vet, han som fremdeles handler på kredittkort, får klesvasken gjort av mor og tenker verden dreier seg om seg selv.

På den andre siden- har du noen gang møtt en liten sjarmør i tenårene? Han som hjelper mor med å brette klær, besøker bestemor med glede og forsøker å tjene og spare sine egne penger.

Det er en vesentlig forskjell på disse to eksemplene, og det finnes selvfølgelig en del mellomting. Noe av oppførsla vår handler nok om arv og genetikk, men mye kommer helt klart av oppdragelse og miljø! Derfor har jeg allerede nå begynt å tenke på hvordan jeg skal «forme» treåringen min til å bli en oppegående mann i fremtiden. Så her kommer mine tanker.

Lær barna hvorfor de skal være høflige og takknemlige. Altså forklar at han må si unnskyld fordi han har gjort noen lei seg. Og at unnskyld betyr at du er lei for det du har gjort. Forklar at man sier takk fordi man er takknemlig. Forklar at han har mye å være takknemlig for, da mange barn i verden ikke har der godt. Eller forklar litt enklere at han må si takk for maten fordi noen har brukt lang tid på å lage den for han.

Konkretiser pengers betydning ved hjelp av arbeid for pengene og det å betale selv. Uansett hvor mye penger du som forelder har, er det ikke en selvfølge at barnet ditt har de samme økonomiske godene de første årene han bor alene. Det er viktig å lære barn om økonomi i tidlig alder. Ønsker du deg den leken? Ja, da får du spare til du har råd. Det kan også etter hvert være lurt å snakke om sparekonto. Snakk om hvor fint hus han kan kjøpe seg om noen år, eller at han kan bruke pengene til å ta lappen, eller kjøpe seg ny seng.

Får han lønn for å male hus eller gå tur med hunden eller lignende så er det fremdeles foreldrenes penger som blir brukt. Men de må innom barnets hender først, og barnet får en økt forståelse for hvordan det «voksne» livet fungerer. Der penger ikke vokser på trær og alt koster noe.

La barna hjelpe til hjemme fra tidlig alder. Som en del av et fellesskap (som hjemmet absolutt er) så er det viktig å lære barna at de ikke alltid kan sitte å ta imot. Dessuten bør enhver, både jenter og gutter, kunne det mest grunnleggende om en husholdning når de flytter ut. Hvem vil vell flytte sammen med et «barn» som man er nødt til å lære å vaske klær, lage mat og vaske gulv? Det bør, i mine øyne, være foreldrenes oppgave.

Ikke gjør bjørnetjenester er vell det jeg tenker er viktigst. Ikke kausjoner for den svindyre bilen, i alle fall ikke før barnet ditt har et eget sted å bo. Ikke vær tjenestepike for tenåringen din. Trettenåring kan godt både lage mat, vaske klær og passe småsøsken. Ikke legg sjela di i å blidgjøre en utakknemlig ungdom! Selv om at det så absolutt også er litt din egen skyld.

Guttungen liker å bli båret selv om han kun er en halvmeter kortere enn meg, men det betyr ikke at jeg kan bære rundt på han resten av livet 😉

I kveld var det lov å spise middagsmat i sofaen!

Nå ligger minstemann omsider i senga si etter en lang dag med mye besøk og pakker!

Etter Krister kom hjem rundt klokka 11 i dag tidlig har vi lagd middag til 14 personer, spist og åpnet pakker! Krister har mange som er gla i han, og det resulterer i utrolig mange gaver! Krister ble rimelig fort lei. Derfor får en del gaver ligge igjen til i morgen.

I kveld ble deg ei skål med makaronistuing, kjøttkake, gulrot og kålrot oppi sofaen til kveldsmat! Det er ikke hverdags..

Jula, livet, alt er bedre med barn 😉

Under treet ligger gaver til én

Hei! Nå sitter jeg spent å venter på om det snart skal ringe på døra! Da kommer nemlig Krister hjem. Her har vi ordnet mat til 13 personer, dessert og pynt. Penklærne hans er funnet frem, og under treet ligger det kun pakker til én heldig liten gutt!

Men viktigst av alt er noen veldig små gaver som han gleder seg til å gi til dem som kommer! Gaver han både har valgt ut og pakket selv.

Slik stresser vi ned romjula

Romjula er for mange ei tid med mye stress for å rekke alt av juleselskap, rydding og besøk. For vår del er vi opptatt hver dag bortsett fra 1. Og 6. Juledag! Så her kommer noen enkle grep for å stresse ned romjula.

Ha fler sett penklær liggende til både deg selv og barna. Noen blir alltids skittene, og med kun noen timer til neste juleselskap er det stress å få vasket alle klærne

Planlegg dagene på forhånd. Gjerne skriv på ei tavle, lapp på kjøleskapet eller opphengt kalender. Slik vet alle hva dere skal, og når, så dere slipper å bli «dobbeltbooket».

Rydd etter hvert. Har du juleselskap hjemme, så rydd gjerne opp middagsbordet før dere begynner på kaffe og kaker. Og hvis det ikke er blitt alt for sent før gjestene drar, så rydd gjerne alt sammen før dere setter dere ned for kvelden. Dermed unngår du at det hoper seg opp.

Vær ute i god tid. Med alt fra klær til vertinnegave, sminke og å komme frem dit dere skal. MEN ikke kle barna for tidlig, det er greit å iallfall komme frem med rene barn…

Snakk med partneren om hvem som skal gjøre hva. Så slipper dere å stå å krangle om hvem som skulle ha rensket de potetene eller vaska det gulvet like før gjestene kommer. Kranglende foreldre gir ofte stressede barn som igjen gir uro og dårlig stemming.

Dekk bordet kvelden før. Det er så enkelt å bare sette på de tallerknene, bestikket, servietter, duk og glass. Men det er nok en ting som må gjøres før gjestene dukker opp! Dessuten har du da tid til å vaske duken eller flere gafler hvis det trengs!

Ha oppvaskmaskinen tom. Dermed er det ingen grunn til å ikke rydde etter hvert, og det hoper seg ikke opp med skitne kopper på kjøkkenbenken!

Ikke glem klesvasken. Januar og hverdagen kommer plutselig, og da er det dumt med masse skitne klær. Iallfall hvis du har barnehagebarn som skal ha to sett skifteklær i barnehagen eller tenåringer som absolutt må ha klær med riktig merke!

Ønsker dere alle ei fin romjul! <3

Jul med ulljakke og sandaler?

God jul alle sammen!❤

I år er første året der jeg ikke har Krister på julaften! Utrolig trist, men det blir nok gøy allikevel. Jeg startet dagen med å ta ferga til Ytterøya der jeg besøkte farmora mi sammen med søsknene og foreldrene mine.

Det første farmor sa når jeg kom inn gjennom døra var «oi! Så lang du har blitt». Da svarte jeg pent at neida, det var bare skoene. Når hun så ned på skoene mine ble hun mildt sagt forferdet, og ba meg ta av de vonde skoene med en gang. Så skulle jeg få låne noen innesandaler av henne! Vi inngikk et kompromiss der jeg skulle ta av skoene, men fikk gå i sokker!

Når disse «forferdelige» skoene var lagt bort, fikk farmor øye på kjolen min. Hun syntes den var veldig fin, men strevde lenge med å forsøke å dra armene lengre ned. Det så nemlig så kaldt ut.. når det ikke gikk mente hun jeg kunne låne en ulljakke. Utrolig søtt tenkt, men ellers takk 🙂

Bilde av årets julekjole, tatt i morges da jeg sminket meg foran ovnen i det fremdeles skitne speilet.

Søte, snille farmor og Krister når vi var der på førjulsbesøk!

Håper alle sammen får en fin julekveld, og følger farmors tips om å ikke ha på vonde sko og ikke fryse på julaften <3

Når roen senker seg

Åh, så deilig det er å sette seg rolig ned og bare nyte stillheten. Eller, «nyte» duren av Farming Simulator- noe som faktisk kan gjøre deg gal! Dessuten betyr det faktisk også at TVen er opptatt..

Her sitter jeg og tenker på at alt av tøy heldigvis er klart til i morgen. Kjolen min har, med en dæsj flaks, overlevd vaskemaskinen. Dressen til Mathias er vasket med våtservietter, og skjorta hans er strøket og vasket (av bestemora hans!).

Videre kan jeg tenke på den deilige maten som nesten er klart til i morgen. Panna cottaen som er fordelt i noen barne- skåler og noen voksen- skåler. Selv om at vi kun blir voksne i morgen! Ribba som kommer varm inn gjennom døra i morgen ettermiddag. «Negerbollene» som ble gode på andre forsøk, og potetene som faktisk står ferdig skrellet i vann.

Bordet er også dekket. Der er det strategisk plassert en serviettholder midt på. Oppå bordene, som vi har satt sammen til langbord, er det en papirduk. Denne duken ser litt merkelig ut, da det minste bordet både er smalere og lavere enn det store bordet!

Så vandrer tankene over på den herlige treåringen min. Da renner det en tåre nedover kinnet mitt- bare fordi han ikke skal være her sammen med oss i morgen! Selv om at det blir en fantastisk «julaften» tredje juledag. Selv om at jeg vet han har det fint. Det er faktisk vemodig.

Til slutt ser jeg på klokka. Den har passert 23.00. I morgen skal jeg opp klokka 08.00, fordi jeg må kjøre 08.45 for å rekke ferga! Nå skulle jeg vell egentlig sovet.

Men så ser jeg ned på strikkingen og tenker at det får gå bra 😉

Årets siste rampestrek

Siden Krister dro til pappaen sin i dag, ble det Alvin sin siste dag hos oss. Alvin hadde pakket sakene sine, og lagt igjen et brev! Han hadde også gjort en siste rampestrek; nemlig pyntet det lille «treet» i juledekorasjonen som jeg fikk av mammaen min.

Slenger med et bilde fra tidligere en dag, da Alvin var fanget i en ballong med masse konfetti. Det var stor stas!

Håper alle sammen har en fin siste søndag i advent