God mor uansett rynker eller kviser ‼

Å ha en ung mor kan bety så mye. Og samtidig så lite. Det kan være en fordel men også en ulempe. Kanskje burde hun hatt flere år med livserfaring. Eller kanskje veier den spreke ungdommeligheten opp for det med livserfaring? Jeg vil slå et slag for alle mødre, unge som gamle. Vi gjør vårt beste.

En ung mor har lite erfaring i livet, og like lite erfaring med det å bli mor for første gang som en førti år gammel førstefødende. Hun vil søke svar på spørsmål om barnet sitt hos de rundt henne. Men det vil vell også en «gammel» mor.

En ung mor har en ungdommelig energi. Hun hopper som en frosk, danser rundt, synger til kaptein Sabeltann og ruller rundt på gulvet. Men det kan vell også en eldre mor gjøre? Bare ikke i like mange år. Men en tenåring krever vell ikke det?

En ung mor har kanskje ikke holdt mange spedbarn før. Men som mor lærer du fort at det ikke er så viktig hvordan du holder barnet. Utfordringene kommer når du ammer samtidig som du kjøper klær. Eller sitter på skolebenken/ på jobb etter ei uke med til sammen 10 timer søvn. Da spiller ikke alder noen rolle.

En ung mor har sin egen barndom friskt i minne. Hun husker hva hun likte og satte pris på når hun gikk i barnehagen. Dessuten husker hun hva som kunne vært bedre med sine egne foreldre. Men kanskje er det like greit å ikke huske. Så kan man forme barnet etter det man ser at det liker.

En ung mor har ikke plettfri hud. Hun har fremdeles både kviser og urenheter. Ikke spesielt sjarmerende. Samtidig ikke verre enn hengepupper og rynker?

En ung mor vil trolig kunne møte mange barnebarn og oldebarn. Det er en stor glede i seg selv. Men er det verd å «sløse» bort de «beste» årene i livet for å ha små barn å se på når man sitter på gamlehjemmet? Kanskje, kanskje ikke?

En ung mor har ikke råd til dyr bil, stort hus og merkeklær. Men altså, en treåring vet bryr seg vell ikke om han bor i ei leid leilighet eller et kjøpt hus? Og om genseren er av merket Moods of Norway eller Cubus? Bare barnet har alt det trenger er det fornøyd. Et sted å bo, plass for å boltre seg på og gode, varme klær.

Viktigst av alt: en ung mor gjør så godt hun kan. Akkurat som en eldre mor. Det spiller vell ingen rolle om du er 18 eller 38 når du brer dyna over barnet ditt. Og sier takk for i dag, til den lille som du elsker høyst av alt.

2 kommentarer
  1. 20 med første
   27 med tvillinger
   Tror ikke det har noe si hvilken alder er i når man får sitt første. Tror det er antall barn som bygger på erfaring, mestring og trygghet i morsrollen. Førstegangs mødre er førstegangs mødre uavhening av alder. Føler meg mer dedikert og moden som andregangs mor med tvillinger. Men det hadde ingenting med alder og gjøre. Det var bare at jeg viste litt mer om hva jeg gikk til av erfaring fra mitt første barn.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg